Treak Community Cambodja

PURE! Foundation zet zich het komende jaar 2017 in voor de uitbreiding van een community centre in Cambodja. Hieronder vindt je meer informatie over het project en de begroting.

Treak Community Centre (TCC)

Het TCC biedt sinds 2007 een veilige speel- en leeromgeving aan kinderen uit het dorpje Treak. Dit is een lokale gemeenschap op het platteland van Cambodja vlakbij de stad Siem Reap (bekend van het nabijgelegen tempelcomplex Angkor Wat). In deze gemeenschap is veel armoede en veel inwoners komen naar het centrum voor hulp.

Het centrum wordt gerund door Cambodjanen voor Cambodjanen. Het inzetten op zelfredzaamheid en het vergroten van kansen van de doelgroep staat centraal bij alle activiteiten binnen het centrum. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de mogelijkheden van de kinderen zelf, maar ook naar de kansen van hun familie en omgeving. Ook zij krijgen de kans om nieuwe vaardigheden te leren, om zo uit de armoede te ontsnappen en de toekomstmogelijkheden van zichzelf en van hun kinderen te vergroten.

Treak is een typisch Cambodjaans dorp. De meeste inwoners zijn boer of visser. De helft van de volwassenen is analfabeet, als direct gevolg van het Rode Khmer regime. Scholen werden toen gesloten en veel onderwijzers werden gedood of ontvluchten het land. Het gevolg was dat aan het einde van de Rode Khmer periode in 1979 nog slechts 10% van de leraren in Cambodja resteerde. En nog steeds is er een tekort aan leraren en schoolgebouwen. In Treak is bijvoorbeeld nog steeds geen openbare school. In Treak wonen circa 2.000 mensen in 330 families, waarvan ongeveer 20% op de armoedelijst van de overheid staat. Dit betekent dat zij minder dan 50 cent per dag verdienen. Dertig families leven zelfs in extreme armoede: zij hebben geen land, geen werk en geen support van familie. Vaak hebben zij onvoldoende geld voor dagelijks eten.

Ondersteuningsvraag

Het TCC krijgt voldoende donaties om de dagelijkse activiteiten te financieren, maar heeft onvoldoende middelen om het laatste, permanente gebouw van het centrum te bouwen. Het TCC heeft fondsen nodig om te helpen bij de bouw van een gebouw met twee verdiepingen, waarin de ICT- ruimte, de bibliotheek en de kinderopvang definitief gehuisvest kunnen worden. Het beoogde gebouw met klaslokalen wordt 14 meter lang en 7 meter breed. Door de realisatie van de kinderopvang- en bibliotheeklocatie kan het gebouw waarin deze activiteiten nu tijdelijk gehuisvest worden, ingezet gaan worden voor de oorspronkelijke bestemming: als community learning centre.

Met de uitbreiding van het TCC met dit laatste gebouw wordt het volgende gerealiseerd:

 • De 400 kinderen en jongeren die onderwijs krijgen op het TCC kunnen gebruik maken van de nieuwe klaslokalen. Ook vindt alle educatie dan plaats binnen het TCC. Dit is een afgeschermd,veilig terrein.
 • Het community learning center kan ingezet worden voor de educatie van de ouders (onder andere Engelse lessen, naailessen). Het TCC wil inzetten op beroepstrainingen voor met name moeders met jonge kinderen. Zij zijn nu meestal aan huis gebonden, omdat zij voor de kinderen moeten zorgen. Door de combinatie met de school op het TCC en de kinderopvang kunnen de ouders gelijktijdig worden bijgeschoold.
 • Het community learning center kan gebruikt worden voor algemene informatiebijeenkomsten voor de gemeenschap, voor spreekuren van medische teams, het geven van workshops, etc.

Realisatie

De doelstelling is om met de bouw te beginnen medio 2017. In de zomermaanden zijn er vrijwilligers aanwezig om mee te helpen met de bouw. De bouw zelf zal circa 4 maanden in beslag nemen en wordt uitgevoerd door lokale bouwvakkers. De bouw wordt begeleid door de Cambodjaanse projectmanager mevrouw Rin Salin. Zij is ook de directrice van het TCC. Zij heeft ook de bouw van de andere reeds gerealiseerde gebouwen begeleid.

De totale kosten van de bouw van de extra klaslokalen is circa € 42.000. Het TCC heeft zelf € 10.000 gespaard en zal dit hiervoor inzetten. PURE! Foundation zet zich in om de nog ontbrekende € 32.000 op te halen.

Update december 2017

Het totaal bedrag is opgehaald en de school wordt momenteel gebouwd! We zijn trots met deze realisatie en houden jullie op de hoogte van de bouw ontwikkelingen! Volg ook onze facebook pagina voor updates.

Update september 2017
We hebben grootste gedeelte van het bedrag al behaald! De bouw van de klaslokalen is inmiddels begonnen.

We zijn de volgende stichtingen/ personen ontzettend dankbaar voor hun donatie en inzet:

 • Wilde Ganzen
 • Stichting Jong
 • De Johanna Donk Grote Stichting
 • Willem Meindert de Hoop Stichting
 • Vincentrum Arnhem
 • Hofsteestichting
 • Stichting Casterenshoeve
 • Vrijwilligers, vrienden van PURE! en individuele sponsoren


Ontvang onze nieuwsbrief

Nieuws, reisverhalen en meer!