Terug in Cambodja!

Na 5 jaar afwezigheid was het dan eindelijk zo ver! Afgelopen zomer heb ik weer een Azië reis mogen maken, samen met mijn gezin dit keer, om ook hun “mijn” mooie Cambodja te laten ervaren. Een geweldige week vol met hoogtepunten.

In de eerste jaren van de stichting was ik regelmatig voor langere tijd in Azië en dan vooral in Cambodja te vinden. Maandenlang woonde ik in Cambodja om de organisatie opzetten, ontwikkelen en projecten te begeleiden. Nu is dat gelukkig allemaal goed geregeld met betrouwbare fantastische partners waardoor onze focus ook echt kan liggen op de vrijwilligers en stagiaires in Nederland goed voorbereiden en de organisatie in Nederland. Maar het gevoel blijft…. Ik mis het leven in Azië.

Bij aankomst in Cambodja stapte ik uit het vliegtuig op bekend terrein, het vliegveld van Siem Reap. Daar zag je het al, de grote ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Een fancy aankomsthal met meerdere visum rijen….. lange rijen…. gelukkig heb je als gezin met kleine kindjes een aparte voorrangsrij en waren we er snel doorheen! Soms heeft het zijn voordelen reizen met die kleintjes. Bagage was allemaal goed aangekomen en buiten stond onze tuk tuk al te wachten! Bij de reservering bij onze partner werd mij verteld dat we werden opgehaald met een busje, mijn antwoord was direct: NEE, graag een tuk tuk! De ultieme Cambodja ervaring! Al duurt de rit naar ons guesthouse nu wel dubbel zo lang maar het was de moeite waard. Direct de geuren en kleuren weer ervaren van dit schitterende land en ik keek weer mijn ogen uit. Nieuwe (rond)wegen, heel veel nieuwbouw en vooral veel auto’s…….. Gelukkig hadden we een guesthouse geboekt wat buiten de stad Siem Reap en verbleven we in een homestay achtige ervaring in een kleine gemeenschap. Heerlijk genieten in ons eigen huisje.

Tijdens mijn verblijf heb ik zeven partner projecten mogen bezoeken. Sommige projecten was ik al geweest en andere projecten zijn nieuw ook voor mij!. Het was helemaal super om alles weer te mogen ervaren, en bij sommige projecten werden mijn kinderen zelfs meegenomen in het lesprogramma en zitten ze zij aan zij met hun leeftijdsgenootjes in de klas en samen spelletjes spelen. Stuk voor stuk mooie projecten om deel van uit te mogen maken.

Uiteraard zijn we ook betrokken geweest bij Treak Community Center, het project wat dit jaar wordt gesteund door onze eigen PURE! Foundation. We zijn hier samen met Wilde Ganzen een mooie school aan het bouwen waar straks de jongste kinderen les krijgen en een nieuwe bibliotheek met multimedia ruimte zal komen. Ook bij dit project zijn vrijwilligers aan de slag.

Qua uitstapjes hebben we Angkor Wat beklommen, gevaren over het Tonle Sap meer, lokale markten bezocht en misschien wel de grootste tip: het lokale Phare circus! Vooral doen, een spectaculaire avondshow van lokale jongeren die dans, kunst en theater combineren en zo een geweldige show laten zien “Same same but different”. De show laat de ontwikkeling van Cambodja zien over de afgelopen jaren en het verschil tussen westerse toeristen en de eigen Khmer bevolking. Maar vooral hoe de Khmer steeds meer westers wordt, mooi maar ook verdrietig….. 2 werelden die samen komen….. maar laten we vooral ook de traditionele cultuur met haar eigen waarden en normen respecteren en behouden. Cambodja is en blijft een geweldig mooi land! We komen zeker terug.

Met een “big smile” reizen we als gezin verder naar Thailand, om ook hier te genieten van de Aziatische gastvrijheid, de zonnige warmte en haar heerlijke gerechten en massages.

leah sin houwy

Nicoline

 


Suzanne in Sri Lanka 🌴

In april van dit jaar vonden heftige aanslagen plaatst in Sri Lanka. Dit had heel veel impact...

Suzanne in Sri Lanka 🌴 Wat beleeft ze allemaal en hoe gaat het nu met haar stage in het ziekenhuis?

Inmiddels is Suzanne alweer een aantal weken in Sri Lanka en beleeft veel! Lezen jullie mee?...

Ontvang onze nieuwsbrief

Nieuws, reisverhalen en meer!