Ontwikkelingen coronavirus

Gezien de huidige ontwikkelingen (15 maart, zondag 17.30 uur) met betrekking tot het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus deze update.

Er heerst veel onduidelijkheid en ontwikkelingen volgen elkaar in een rap tempo op voor al onze bestemmingen. Wij monitoren de ontwikkelen dag bij dag en hebben contact met onze lokale partners. Daarbij volgen wij te allen tijde het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op en is ook leidend voor ons als organisatie.

Ons dringend advies is berichtgeving hieromtrent ook zelf goed bij te houden via Reisadvies-app van Ministerie van Buitenlandse Zaken en de restricties van je vliegtuigmaatschappij(en) omtrent het Coronavirus. Dit is tevens belangrijk voor jou met betrekking tot je reisverzekering. Ons advies is het reisadvies te volgen en huiswaarts te keren bij negatief reisadvies (code oranje). Daarbij is het voor ieder persoonlijk hiervoor te kiezen bij de huidige ontwikkelingen van het coronavirus (code geel), maar raden we aan dit serieus te overwegen. Lees hieronder ook onze drie punten met betrekking tot verwachte uitreisverbod. Voor stage geldt ter aller tijd daarbij ook welke adviezen (of gevolgen) hetgeen vanuit jullie opleiding wordt aangeven.

Het is voor ons en iedereen onduidelijk en onvoorspelbaar voor welke termijn deze voorzorgsmaatregel gelden en welke wijziging daaromtrent plaatsvinden. Nogmaals, wijzigen volgen elkaar in rap tempo op.

Het is belangrijk dat je bewust bent van de volgende zaken en mogelijke risico’s: 

  • Overheden over de hele wereld veranderen hun restricties en/of reisbeperkingen momenteel op zeer korte termijn
  • Het is duidelijk dat het de komende weken heel moeilijk zal worden met verwachten meerdere reisverboden en andere beperkingen die overal ter wereld van kracht zal worden: de eerste landen hebben inmiddels hun grenzen voor iedereen gesloten of dit aangekondigd. 
  • Risico van uitreisverbod: je kunt dan niet het land uit gedurende een termijn. Dit betekent dus dat je niet naar huis kan. 

Ook zijn voor zover nog geen inreisbeperkingen bekend voor Nederlanders behalve voor de Filipijnen, maar ook ontwikkelingen volgen elkaar snel op.

De laatste wijzigingen (zondag 17.30 uur) omtrent COVID-19 en het Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken zijn:

Cambodja (code geel):

Het reisadvies voor Cambodja is afgelopen week aangescherpt. De lokale overheid kan drastische maatregelen nemen om het risico van verspreiding van het coronavirus te verkleinen. Op het moment van dit schrijven zijn er zijn 7 besmettingen van corona waarvan 1 weer is hersteld. Er zijn extra medische controles ingevoerd bij de grens wat nu inhoudt dat je door een apparaat/poort loopt en je temperatuur wordt gecontroleerd. Voor kinderen zijn scholen gesloten vooralsnog tot 20 maart. Van onze locale partner hebben we begrepen dat de kans groot is dat deze verlengt wordt tot Khmer New Year. Voor zover zijn nog geen inreisbeperkingen bekend voor Nederlandsers, maar ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Men verwacht vanaf 17 maart een inreisbeperking voor landen Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en de USA voor 30 dagen.

Bali/Indonesië (code geel):

Het reisadvies voor Bali is sinds 6 maart gewijzigd: de lokale overheid heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus te verkleinen . Er kunnen inreisbeperkingen zijn voor reizigers uit bepaalde landen waar het coronavirus is vastgesteld.  Er zijn in geheel Indonesië (dus niet op Bali alleen) 96 besmettingen van corona en 5 doden. Tot op heden zijn scholen en onze projecten open. Van onze locale partner hebben we begrepen dat Nederlandse (nog) geen hinder ervaren bij aankomst, maar medewerking voor extra medische controle vereist is.

Sri Lanka (code oranje):

Het reisadvies voor Sri Lanka is afgelopen dagen vaker veranderd en gaat nu heel snel. Eerder deze week waren er nog geen meldingen omtrent mogelijke besmettingen. Echter zijn er momenteel tien gevallen gemeld. Gister is een nieuwe update gekomen en er volgen strikte voorzorgsmaatregelen vanuit de overheid in Sri Lanka.

Op dit moment geldt voor alle reizigers naar Sri Lanka een verplichte quartaire voor 14 dagen. Daarom gaat de kaart van Sri Lanka van code geel naar code oranje en is er negatief reisadvies. Daarbij hebben we continu contact met onze lokale partner en verwachten we een inreisbeperking voor reizigers vanuit Nederland, maar nog niet bekend wanneer. Ons advies is het reisadvies te volgen en huiswaarts te keren.

Nepal (code oranje):

Het reisadvies voor Nepal is vandaag aangescherpt naar code oranje en is dus negatief reisadvies. De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar opvolgen en kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen. Er is 1 melding van corona en deze zou ook weer herstelt zijn. Er zijn voor inreizigers extra medische controles ingevoerd bij de grens en visa on arrival is niet meer mogelijk. De scholen van kinderen zijn vooralsnog gesloten. Nederlanders kunnen nu (nog) nog uitreizen.

Filipijnen (code oranje):

Het reisadvies voor de Filipijnen is afgelopen dagen vaker veranderd en gaat nu heel snel. Er zijn 111 besmettingen, 8 doden en 2 hersteld. Vandaag is een nieuwe update gekomen en er volgen strikte voorzorgsmaatregelen vanuit de overheid in de Filipijnen. Het is momenteel niet meer mogelijk het land binnen te reizen vanuit gebieden waar lokale verspreiding van het coronavirus voorkomt. De code is daarom voor het gehele land aangepast van code geel naar oranje. En zelfs voor Manilla code rood. Vanaf 15 maart tot 14 april geldt er een in- en uitreisverbod ook voor Nederlanders.

Vlieg je over Singapore of via Duitsland/Parijs? Houdt dan ook deze bestemming goed in de gaten en informeer naar de restricties van je vliegtuigmaatschappij.

Heb je hierover vragen, neem dan contact met ons op.


Een dag in het leven van vrijwilliger Nanda

Geschreven door onze Adventure Blogger: Nanda. 12 april 2019 – Himalayan Java Coffee Thamel Oh wat...

Sanne is aangekomen in Cambodja. Lees snel hoe het met haar gaat!

Sanne is gearriveerd in Cambodja. Lees meer over haar aankomst en het begin van haar reis! ...

Ontvang onze nieuwsbrief

Nieuws, reisverhalen en meer!