Een dag in het leven van vrijwilliger Nanda

Geschreven door onze Adventure Blogger: Nanda.

12 april 2019 – Himalayan Java Coffee Thamel

Oh wat is het weer lekker als ik dit schrijf. Na de eerste maanden van winter in Nepal kan ik zo genieten van de warmte en het zonnetje. Tegenover mij zit Anouk voor school te werken en ik ben aan het wachten op Bizta om een ritje op de motor door de stad te maken. Om precies te zijn zit ik nog 13 dagen in Nepal en geef ik nog 5 dagen les op het schooltje.

Een dag op school
Toen ik een paar weken op het schooltje zat, begon ik mijn ritme te vinden. In de ochtend computer les, Engels, lezen met de kinderen, lunch, rekenen en dan knutselen of sporten met de kinderen. Ik merk dat ik het zelf heel fijn vind om een ritme te hebben en vaste lessen zodat ik mijn tijd goed kan gebruiken. Omdat dit een schooltje is voor kinderen uit de sloppenwijk en deze kinderen hiervoor nog nooit naar school zijn geweest, gaan de lessen anders dan ik gewend ben. In één klas zitten vier niveaus en per niveau is er een groepje kinderen. Er wordt niet klassikaal les gegeven, maar de kinderen werken zelfstandig met hulp van de docenten en vrijwilligers. Mijn taak is dan ook om bij een groepje te gaan zitten en de kinderen te helpen met de stof. Bij lessen als knutselen of sporten wordt er wel klassikaal lesgegeven. Dan bereid ik een les voor en met behulp van de vertaling van de docent ga ik lesgeven. Wat ik gemerkt heb is dat de reguliere lessen zoals rekenen, Nepalees, Engels en natuurkunde ook doorgaan zonder mij. De lessen waar ik mijn aandeel ik kan betekenen zijn de extra lessen zoals: knutselen, sporten, muziek, computerles en extra lezen. Fijn om zo ook echt iets toe te voegen.


Het Holi festival

In de weekenden en soms met feestdagen heb ik lekker vrij. Afgelopen maart was het Holi festival, ook wel bekend als het kleurtjesfestival. ’s Ochtends om 10 uur begint het al en ben je op straat niet meer veilig: overal kinderen en volwassenen met waterpistolen en kleurstof die je bekogelen. Ik ben naar Basantapur gegaan met Anouk en wij hebben daar biertjes gedronken en gefeest. Als Westerse toerist ben je tijdens Holi nergens veilig, want iedereen wil nog iets extra kleurstof op je wangen smeren of in je haar: ook al zit je er al van top tot teen onder. Aan het einde van de dag was mijn haar rood en nog steeds zit er een rode gloed en een aantal rode plukken in mijn haar.


Grote aanrader: een trekking in Nepal!

Nepal staat bekend om de trekkingen en vorige week vrijdag ben ik met vijf andere Nederlanders de Mardi Himal trekking gaan doen. De weersvoorspellingen voordat we gingen waren alleen maar regen en storm. De eerste dag begon en inderdaad hadden we geen uitzicht, alleen maar mist en regen. De trekking is nog vrij nieuw dus de natuur is ongerept en de ‘paden’ stijl en niet bewandeld. Het regende de tweede dag weer en nog steeds geen uitzicht. Eigenlijk zouden we van 2.500 naar 3.500 meter klimmen, maar op Middle Camp (3.250 m) zijn we gaan schuilen. Nog steeds niets van de bergen of Himalaya gezien. We zaten in het theehuisje gember theetjes te drinken en lekker bij de kachel, toen Beaudine opeens schreeuwde: ER IS UITZICHT! Met mijn kortademigheid zijn we de dichtstbijzijnde heuvel op gerend en: WAUW. Met tranen in mijn ogen en volledig buiten adem keek ik naar de prachtige, met sneeuw bedekte, bergen. Ohja, hier deed ik het dus voor. De volgende ochtend (dag 3) zouden we naar High Camp gaan (3.550 m), er was weer alleen maar mist en ik voelde mij zo slecht dat ik op 3.300 meter hoogte terug ben gegaan. Toen de rest van High Camp terug kwam zijn we naar beneden gelopen en hebben we geslapen op Low Camp (3.000 m). Daar heerlijk geslapen en ’s ochtends om 6:00 uur een prachtige zonsopgang bekeken over de bergen en daarna teruggelopen naar beneden. Echt een aanrader om deze trekking te doen; als het goed weer is ;-).

Nu nog een paar weken in dit prachtige land genieten van de mensen, het eten en de natuur. Wat een prachtige tijd heb ik hier in Nepal!


Wat is een omgekeerde cultuurshock? Lees de blog van Nanda: terug in NL

Nanda naar Nederland Om 6:00 de wekker gezet want om 8 uur ga ik samen met...

Nieuw concept: Go Stage voor al je stages wereldwijd!

Met trots stellen wij aan je voor: Go Stage! PURE! heeft een nieuw concept ontwikkelt helemaal...

Ontvang onze nieuwsbrief

Nieuws, reisverhalen en meer!