Zijn jullie ook zo benieuwd hoe het met Sanne in Cambodja gaat? Lees hieronder!

Hi iedereen!

Hier mijn 3e blog! Mijn laatste 1,5 week in Cambodja is alweer aangebroken! De tijd vliegt echt voorbij; ik kan het bijna niet geloven hoe snel het gaat! Voordat ik het weet is het iedere keer weer weekend….en dan maak ik vaak tripjes met de andere Nederlandse vrijwilligers die hier momenteel ook zijn. We zijn inmiddels een gezellig en hecht groepje geworden. Erg leuk! En sommige tripjes zijn erg indrukwekkend. Graag vertel ik in deze blog meer over de tripjes en mijn vrije tijd. Helemaal onderaan vindt je een paar foto’s van mijn avonturen! 

Zo zijn we bijvoorbeeld naar Batambang geweest. Hier hebben we een bezoek gebracht aan de Bamboetrain. Ik had het idee dat dit een soort vliegend tapijt op rails was! Wat een ervaring! Het waren namelijk bamboestokken op wieltjes. Aan de achterkant zat de ‘machinist’, en het treintje ging echt hard. We reden door de rijstvelden bij zonsondergang wat zorgde voor een super mooi uitzicht.

Met 2 andere vrijwilligers heb ik ook een bezoek gebracht aan Angkor Wat Tempels in Siem Reap en aan het stadje Phnom Penh. In Phnom Penh zijn we naar the Killingfields en de gevangenis S21 geweest. Hier is de geschiedenis van de Khmer Rouge goed te zien….en ongelooflijk indrukwekkend. Dit maakte veel indruk op mij, aangezien deze genocide zich heeft afgespeeld in de jaren ’70. De mensen zijn op gruwelijke wijze vermoord in de oorlog en door mijn bezoek aan deze plekken heb ik een beeld gekregen hoe dit is gegaan. Dit bezorgde mij wel wat buikpijn, aangezien het beeld heel realistisch wordt geschetst. Maar ook heel bijzonder om te bezoeken, zodat ik meer weet wat de lokale bevolking hier heeft meegemaakt.

En ‘last be not least’…..afgelopen weekend was een feestweekend en daarom ben ik met de vrijwilligers op vakantie 🙂 geweest! We zijn naar Koh Rong en Koh Rong Samloem geweest. Dit zijn 2 super mooie eilanden die lijken op een soort bounty eilanden. Zo’n knijp mij eens in mijn bovenarmen moment ;)! Hier hebben we ongeveer 4 dagen heerlijk gezwommen in de helder blauwe zee, gerelaxt en van de zon genoten! En helemaal geweldig: we sliepen in een bamboehutje aan het strand op het ene eiland en in een backpackershostel op het andere! 

Maar er moet natuurlijk ook nog gewerkt worden….! 

Ik ben me in de laatste paar weken bewust geworden dat geld niet gelukkig maakt, maar dingen wel makkelijker kan maken. Zo ook op het schooltje, wanneer de kinderen namelijk een kleine bijdrage leveren aan de Engelse les is er een bibliotheek op school en kan er geknutseld worden. Daarnaast zijn er ook spelletjes aanwezig.

Verder is het samenwerken met de leraren vanwege het cultuurverschil ook wel een uitdaging. Het is namelijk hier in Cambodja niet gebruikelijk om dingen te vragen en verwachten van andere mensen. Een verschil met hoe wij in Nederland met elkaar omgaan. Daarnaast zien de Cambodjaanse leraren mij als ‘westerling als een alwetend persoon’ (gelukkig weet ik niet alles, haha) maar dit maakt het soms wel lastig. Het leukste op het schooltje vind ik de activiteiten buiten de lessen om. Ik ga spelletjes spelen met de kinderen, knutselen, dansen en zingen.Maar leren is ook belangrijk dus dit probeer ik samen met de Cambodjaanse leraar op een creatieve en leuke manier te doen. Daarnaast leren de kinderen ook over hygiëne op school zoals handen wassen en tanden poetsen en is het fijn om hieraan bij te dragen. Het is echt een ervaring die ik niet snel ga vergeten.

Ik ga nog even genieten van mijn laatste 1,5 week in Siem Reap, mijn volgende blog zal vanuit Bali zijn! Want ja, ik ga op twee verschillende bestemmingen vrijwilligerswerk doen van Go Pure. Tot dan! 

Liefs Sanne


Nieuw concept: Go Stage voor al je stages wereldwijd!

Met trots stellen wij aan je voor: Go Stage! PURE! heeft een nieuw concept ontwikkelt helemaal...

Zomer vrijwilligerswerk

Wil jij deze zomer vrijwilligerswerk doen? Wij hebben nog enkele mooie duurzame plekken beschikbaar in Indonesië,...

Ontvang onze nieuwsbrief

Nieuws, reisverhalen en meer!