Het uitzicht over Kathmandu vanaf Swayambhunath

What to do in Kathmandu?!

Katmandu, de op 1400 meter in een vallei gelegen hoofdstad van het prachtige Nepal. De meer dan een miljoen inwoners maken de stad chaotisch en druk, maar het is zeker de moeite waard. Maar ja, what to do in Kathmandu? Speciaal voor jou 10 tips om je weg te vinden door de stad!

1. Verblijven en eten in Thamel
Dit bruisende toeristische gedeelte van de stad ligt met zijn honderden kleine shopjes en marktkraampjes in het centrum. Toeristen zijn hier niet schaars, iets waar de hostels en restaurants op inspelen. Local food en westers eten, je vindt het allemaal rondom Thamel. Aangezien het vlees af en toe wat dubieus wordt bereid is vegetarisch eten vaak de beste optie in Nepal. Hét gerecht dat tweemaal daags gegeten wordt in Nepal, Dal Bhat vind je overal; bij de kleine tentjes is het echter het lekkerste. Onder andere aanbevolen door Lonely Planet is de OR2K, waar je zonder schoenen aan een grondtafel kunt genieten van GE-WEL-DIG eten. Hosteltips: Alobar1000 en Trekkershome.

2. Vrijwilligerswerk
Zoals je vast al wel weet is Nepal een arm land, heel arm. Daarbij is er weinig kennis op bijvoorbeeld medisch gebied, hygiëne, lesgeven en veiligheid. Vrijwilligers zijn hard nodig in Kathmandu, op verschillende scholen en in ziekenhuizen zijn projecten en stages waar jij je kennis over kunt dragen. Op deze manier geef je het land wat terug en kom je in contact met de echte locals, die jou zo veel over de cultuur kunnen vertellen.

Screen Shot 2016-05-09 at 09.01.143. Neem een Riksja
Overal zijn Riksja’s te vinden; driewielers die als taxi fungeren. Na het afdingen fietst de mannelijke bestuurder je voor zo’n 150 roepies (€1,20) in 10 minuten naar je plek van bestemming. Een hele beleving, aangezien het erg krap is en behoorlijk schommelt.

4. Swayambhunath
De Swayambhunath, oftewel de Monkey Temple is een van de mooiste plekjes van de stad. Deze Boeddhistische tempel ligt op een berg en het wemelt er van de apen en de gebedsvlaggetjes. Er wordt een kleine toeristenbijdrage van 200 roepies gevraagd (€2,-) voor de entree. Verder kun je geluksmuntjes in de fontein gooien, luisteren naar het gezang van de monniken en genieten van het uitzicht over de stad.

5. Boudhanath stupaScreen Shot 2016-05-09 at 09.01.35
In Boudha staat deze meest bekende stupa, waarvan de top is verwoest door de aardbeving in 2015. Ondanks de ontbrekende top zijn de gebedsrollen, de monniken, het gezang en de sfeer erg mooi om mee te maken! Vrijwilligers kunnen hier ook helpen met de wederopbouw, iets waar de locals erg druk mee zijn.

6. Momo’s eten
Momo’s zijn dé lekkernijen uit de Nepalese cultuur. Ze zijn overal verkrijgbaar met de vullingen ‘veg’, ‘chicken’, ‘beef’ en ‘cheese’. Geserveerd met een scherpe saus zijn deze deeg- hapjes heerlijk als lunch, diner maar vooral ook tussendoor. Aangezien het een aardige hoeveelheid is, is voor tussendoor een portie delen wellicht een betere optie. Vraag van tevoren even na of de kip-variant gemaakt wordt met of zonder botten!

7. Pashipatunath
De Pashipatunath is een heilige plek voor de Hindoes, waar de bekende crematies plaatsvinden. Gedurende de hele dag worden overledenen door hun nabestaanden ritueel begeleid tot het einde. Niet erg leuk om te zien maar wel indrukwekkend en een groot onderdeel van de cultuur. Neem een local mee voor een tour, deze kan overigens ook ter plekke worden geregeld. Spreek in dat laatste geval wel eerst even een prijs af.

8. Durbar square
Het Durbar Square is ook een van de highlights van Kathmandu. Op dit plein staan verschillende tempels en het oude paleis, helaas erg beschadigd door de aardbeving. Als je bang bent voor duiven, wordt dit niet jouw favoriete plekje.

9. De blauwe mini-bus
Hoeveel mensen zouden er in een mini-busje passen met 8 zitplekken? In Kathmandu zijn dat er zo’n 27. Deze blauw gekleurde blikvangers rijden overal (en hard!) en brengen je voor 15 cent van A naar B.

10. Tongba drinken
Dit zelfgemaakte millet-drankje is alcoholisch en tja.. warm! Het komt oorspronkelijk uit Tibet, waar het wordt gedronken om warm te blijven in de bergen. Lekker? Niet echt, maar interessant om een keer te drinken.

Genoeg te doen dus in Kathmandu! Ook de rest van Nepal is natuurlijk prachtig om te bezoeken, maar daar komen we later op terug. Wat zijn jouw eigen favoriete plekken en ervaringen van Kathmandu? Deel ze met ons!  


Een dag in het leven van vrijwilliger Nanda

Geschreven door onze Adventure Blogger: Nanda. 12 april 2019 – Himalayan Java Coffee Thamel Oh wat...

Sanne van Cambodja naar Bali! Lees haar verhaal!

Sanne neemt afscheid in Cambodja na 2 maanden vrijwilligerswerk te hebben verricht met veel plezier. Nu gaat...

Ontvang onze nieuwsbrief

Nieuws, reisverhalen en meer!