Olifanten opvang

Sri Lanka

Tijdens haar reis door Sri Lanka kwam Janne van Go Pure per toeval bij dit project. Nadat ze veel positieve verhalen had gehoord van andere reizigers besloot ze zelf een kijkje te nemen bij dit prachtige project. Na dit bezoek is er besloten om naast de sociale projecten die we in Zuid-oost Azië aanbieden ook een dierenproject toe te voegen. Dit project past perfect bij onze kernwaarden duurzaam en verantwoord en is daarnaast zo bijzonder dat wij erg graag hun willen ondersteunen.

Het olifantencentrum gelegen tussen Kandy en Colombo heeft in totaal 7 olifanten geadopteerd. Deze olifanten zijn in het verleden door hun vorige eigenaren mishandeld. Vaak moesten ze te zwaar werk doen voor de houthandel of door slecht toerisme. Het centrum heeft ze vrijgekocht waardoor ze nu kunnen helen en een fijn leven kunnen leiden.

Bij dit project is alle hulp van harte welkom. Als vrijwilliger help je mee met de dagelijkse verzorging van de olifanten. Maar ook met de dagelijkse werkzaamheden in het opvangcentrum. Een normale dag ziet er als volgt uit:

 • Je kan de dag beginnen met yoga
 • Daarna ga je de medicijnen en vitamines voor de olifanten klaarmaken en controleer je hun voeten
 • Dan is het tijd om de olifanten te voeren
 • Na het gezamenlijke ontbijt ga je de olifanten in een rivier wassen
 • En natuurlijk moeten dan ook hun slaapplaatsen schoongemaakt worden
 • In de middag ga je weer gezamenlijk lunchen en daarna kan je bezig met projectwerk

Projectwerk kan bestaan uit verschillende dingen. Hierbij kan je denken aan verven, ecologisch tuinieren, onderzoek of de olifanten mee uit wandelen nemen. Het middagprogramma kan dus heel variërend zijn.

DuurKosten
2 wekenop aanvraag
4 weken1150
8 weken 1840
12 weken2520

Bij de programmakosten zijn de volgende zaken inbegrepen:

Accommodatie: op het project zelf zit een zogenoemd ‘vrijwilligersdorp’. Hier verblijven alle vrijwilligers in gedeelde kamers. Het is echter mogelijk om te upgraden naar een luxere kamers of eenpersoonskamers tegen betaling bij te boeken. Buiten bij de accommodatie zijn hangmatten om te relaxen en een plek voor een vuurkamp.

Maaltijden: alle maaltijden zijn er bij inbegrepen. Je eet gezamenlijk in eetruimte en de maaltijden zijn een mix van westers en Sri Lankaans. Als er dagtrips georganiseerd zijn is het mogelijk om ontbijt en lunch mee te nemen. Het eten werd door voorgaande vrijwilliger als heerlijk bevonden met genoeg variatie.

Hulp bij de voorbereiding: we helpen je voor vertrek met alle vragen of problemen die je eventueel hebt. Je ontvangt een vrijwilligershandboek vol informatie en tips over wonen en werken op Sri Lanka, cultuurverschillen en wat je kan verwachten van het meewerken op onze partnerprojecten.

Verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG): voordat je vrijwilligerswerk in het buitenland kan doen dien je een VOG te hebben. Wij kunnen deze gratis voor je aanvragen als je in bezit bent van een DigiD code.

Voorbereidingsdag: we nodigen je voor vertrek uit voor een voorbereidingsdag samen met andere vertrekkende vrijwilligers bij Go Pure in Utrecht. Tijdens deze voorbereidingsdag gaan we dieper in op onderwerpen als een cultuurshock en het wonen en werken in een lokale gemeenschap in Azië.

Certificaat: om aan te tonen dat je je hebt ingezet voor een ontwikkelingsproject, krijg je bij terugkomst van Pure een certificaat.

Donatie aan het project: wij vinden het belangrijk een project ook financieel te steunen, daarom gaat een deel van het bedrag dat je betaalt naar de projecten.

Projectondersteuning Go Pure: een fee voor Pure wordt door ons gebruikt om de kosten voor promotie, begeleiding, plaatsing en management van het project te dekken. Daarnaast wordt een deel van het bedrag gebruikt om in Nederland betrokkenheid te creëren voor ontwikkelingssamenwerking. Zonder promotie en begeleiding krijgen onze projecten op de langere termijn geen of niet goed voorbereide vrijwilligers en kan onze hulp geen stand houden.

Niet inbegrepen bij de programmakosten zijn:

 • Vliegtickets van en naar Sri Lanka
 • Verplichte reisverzekering
 • Visum voor Sri Lanka (ETA visum 30 dagen á 35 US dollar)
 • Vaccinaties
 • Overige kosten aan maaltijden buiten de accommodatie
 • Transport van en naar de projecten (let op: dit kunnen we wel regelen, maar geldt dat dit zelf betaald dient te worden)
 • Eigen kosten voor souvenirs, luxe boodschappen enzovoort.
 • Excursies

Bij dit project kun je op zondagmiddag vanaf 16.00 uur aankomen voor een welkom en introductie. Je start dan met werken met olifanten op de maandag. Wij hanteren een standaard van minimaal 4 weken bij onze vrijwilligerswerk projecten, maar omdat dit project geen sociaal project is mag je ook korter. Juist perfect te combineren met reizen in het land of met de andere projecten in het zuiden. Je kunt bijvoorbeeld eerst hier beginnen om vervolgens door te reizen naar zuiden of andersom. We helpen je graag verder met een reisplanning. Omdat Janne zelf bij dit project is geweest, vertelt je ze je graag meer als je vragen hebt!

Door twee projecten te combineren maak je het beste van Sri Lanka mee: in het zuiden de prachtige stranden waar je fantastisch kan surfen en ontdek de schitterende theeplantages vlakbij het olifantenproject. En niet te vergeten: als je van het ene project naar het andere project reist kan je dat doen door middel van mooiste treinreis ter wereld!

Bij het combineren van het project vragen wij eenmalig combinatiekosten.

 

Op het project zelf een zogenoemd vrijwilligersdorp. Hier verblijven alle vrijwilligers in gedeelde kamers met stapelbedden. Je hebt gezamenlijke doucheruimte voor iedereen die basic is. Het is echter mogelijk om te upgraden naar een luxere privé kamer tegen beschikbaarheid en bijbetaling. Dit gebouw ligt ook op het project, iets nabij het zogenoemde vrijwilligersdorp.

Ontvang onze nieuwsbrief

Nieuws, reisverhalen en meer!