Community project Sumatra

Sumatra

Tijdens je vrijwilligerswerk op het eiland Sumatra verblijft je in het plaatsje Batusangkar samen met de lokale coördinator en andere vrijwilligers en stagiaires. Vanuit Batusangkar ga je dagelijks per scooter (je hoeft niet zelf te rijden) de gemeenschappen in. In totaal werk je in drie verschillende dorpen en ondersteun je hier met de Engelse les en het geven van diverse activiteiten.

Voorwaarden
De voorwaarden om aan dit programma mee te doen zijn als volgt:

 • 18 jaar en ouder
 • je bent zeer flexibel en zelfstandig
 • je hebt respect voor andere culturen
 • je bent bereid om gepaste kleding te dragen

Je woont in een kleine arme gemeenschap in Sumatra. Je ontdekt het echte Indonesië en puur vrijwilligerswerk. Het project staat nog in de kinderschoenen en hier valt veel werk te doen! Je bent bereid om flexibel mee te werken waar nodig en je kwaliteiten en kennis te gebruiken om zo samen deze gemeenschappen vooruit te helpen.

Een lesweek bestaat uit vijf dagen, waarbij er geen activiteiten op donderdag en zondag zijn. Op een lesdag wordt er twee uur Engels les verzorgd in de gemeenschap. In totaal werk je in drie verschillende dorpen. Per dag werk je ongeveer 6 uur samen met de lokale organisatie. Er zijn momenteel gemiddeld 110 kinderen die meedoen met de lessen en activiteiten.

De werkzaamheden en mogelijkheden zijn:

 • Ondersteuning bij de Engelse lessen
 • Social work
 • Gezondheidsvoorlichtingen en workshops
 • Voorlichtingen over natuur en het milieu
 • Sport en spel
 • Creatieve activiteiten

 

Duur Kosten Indonesië / Sumatra
4 €725,-
8 €1095,-
12 €1465
16€1835,-
20€2205,-

* prijswijzigingen voorbehouden, prijzen en koers per februari 2017

Bij de programmakosten zijn de volgende zaken inbegrepen:

Accommodatie: je overnacht in Batusangkar waar je samen met andere vrijwilligers in een gasthuis woont. Je hebt verder de beschikking over een koud water douche/badkamer gedeeld en een lokale keuken voor je maaltijden. Internet is er beschikbaar (als deze werkt bij het project).

Transport: uiteraard word je van het vliegveld in Padang (Sumatra) opgehaald.

Maaltijden: tijdens de lesdagen is het ontbijt inbegrepen. Vrijwilligers kunnen gebruik maken van de keuken om zelf eten te koken.

Coördinatoren: dit project heeft een eigen vrijwilligerscoördinator, dit is iemand van het project zelf. Deze vrijwilligerscoördinator zorgt er voor dat je je thuis voelt en dat je weet wat je moet en kan doen. Hij is tevens het aanspreekpunt voor al je vragen of problemen aangaande je project en verblijf.

Hulp bij je voorbereiding: we helpen je voor vertrek met alle vragen of problemen die je eventueel hebt. Je ontvangt een reispakket met daarin een vrijwilligershandboek vol informatie en tips over wonen en werken op Sumatra, cultuurverschillen en wat je kan verwachten van het meewerken op onze partnerprojecten. Ook ontvang je een didactische gids vol tips over lesgeven op Sumatra.

Verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG): voordat je vrijwilligerswerk in het buitenland kan doen dien je een VOG te hebben. Wij kunnen deze gratis voor je aanvragen als je in bezit bent van een DigiD code.

Voorbereidingsdag: we nodigen je voor vertrek uit voor een voorbereidingsdag samen met andere vertrekkende vrijwilligers bij Go Pure in Utrecht. Tijdens deze voorbereidingsdag gaan we dieper in op onderwerpen als een cultuurshock en het wonen en werken in een lokale gemeenschap in Azië.

Indonesische les: voor je vertrek krijg je van ons de 10-weekse Indonesische taalcursus aangeboden om al basis woordjes en gesprekjes te kunnen leren. Dit is zeker een meerwaarde en de lessen kun je in je eigen tijd zelfstandig met audiofragmenten oefenen. Tevens is het tijdens je gehele verblijf mogelijk om Indonesische les te volgen bij het project. Overleg dit met je coördinator. De lessen worden alleen georganiseerd bij interesse vanuit de vrijwilligers, het is niet standaard!

Hulp bij visumverlenging: wil je langer dan zestig dagen vrijwilligerswerk doen op Sumatra? Dan helpt onze Go Pure coördinator je met de visumverlenging wanneer je op Sumatra bent. De kosten van de verlenging zijn niet inbegrepen.

Certificaat: om aan te tonen dat je je hebt ingezet voor een ontwikkelingsproject, krijg je bij terugkomst van Go Pure een certificaat.

Projectondersteuning Go Pure: een fee voor Go Pure wordt door ons gebruikt om de kosten voor promotie, begeleiding, plaatsing en management van het project te dekken. Daarnaast wordt een deel van het bedrag gebruikt om in Nederland betrokkenheid te creëren voor ontwikkelingssamenwerking. Zonder promotie en begeleiding krijgen onze projecten op de langere termijn geen of niet goed voorbereide vrijwilligers, en kan onze hulp geen stand houden.

Niet inbegrepen bij de programmakosten zijn:

 • Ticket van en naar Sumatra (Padang)
 • Visum voor Indonesië
 • Verplichte reisverzekering
 • Vaccinaties
 • Overige kosten aan maaltijden en transport buiten het vrijwilligerswerk
 • Eigen kosten voor internet, boodschappen, souvenirs enzovoorts
 • Excursies tijdens je verblijf op Sumatra

 

Elke zaterdag van de maand kun je starten met het vrijwilligerswerkprogramma. Er zijn maximaal drie plekken beschikbaar, dus meld je op tijd aan! Je wordt opgehaald vanaf het vliegveld van Padang in Sumatra.

Je verblijft in een huis in Batusangkar nabij de coördinator en hoofdlocatie van de stichting. Je verblijft in een eigen kamer met gedeelde badkamer samen met andere vrijwilligers/stagiaires. Er zijn maximaal 4 slaapkamers beschikbaar. Op project dagen is het ontbijt (lokaal) er bij in begrepen. Op andere dagen heb je de mogelijkheid om bij een kleine warung (eettentje) een hapje te eten of zelf wat te koken in het huis.

Vrijwilligerswerk in Sumatra

Geen ander vrijwilligerswerk gevonden in Sumatra.


Ontvang onze nieuwsbrief

Nieuws, reisverhalen en meer!