Stage lopen in het buitenland, hoe bereid ik me hierop voor?


Geschreven door onze Adventure Blogger: Rachel.                       

Het is zover. Alle studiepunten heb je behaald en nu mag je stage lopen! Je zit al vanaf leerjaar één in je hoofd dat je stage wilt lopen in het buitenland. Voor mij in dit geval een marketingcommunicatie stage op Bali. Maar, hoe pak je dat aan? Graag neem ik je mee naar de voorbereidingen van dit avontuur. Reis je mee?

1. Waar wil ik stage lopen?
In eerste instantie wilde ik stage lopen in Australië. Ik keek naar de voordelen: het surfen, de natuur en de cultuur. Waar ik niet naar heb gekeken waren de kosten. Australië was veel duurder dan ik had gedacht. Toen ik verder keek, bedacht ik me ineens dat er veel meer landen zijn waar ik ook kan surfen, meer kan leren over cultuur en de natuur kan ontdekken. Maar de prioriteit was een land waar ik mijn communicatievaardigheden voor mijn studie mag ontwikkelen. Uiteindelijk koos ik voor het eiland Bali in Indonesië. Het eiland heeft alles waar ik naar op zoek was! Ook liggen mijn roots deels in Indonesië wat het extra leuk maakt om daar stage te mogen lopen. Dus, wil je weten in welk land je stage wilt lopen: zet alle eisen op een rij en zoek naar een land wat hieraan voldoet. Grote kans dat je binnen een korte tijd weet waar je naartoe wilt!

2. Hoe regel ik een stage?
Ik weet nu waar ik stage wil gaan lopen. Maar hoe regel ik nu een stage op Bali? Lukt dit mij op eigen houtje of heb ik hulp nodig van een bemiddelingsbureau? Na een paar uur zoeken kwam ik erachter dat het niet gemakkelijk was om bedrijven op Bali te vinden die op zoek zijn naar een marketingcommunicatie stagiaire. Ook zaken zoals het zelf regelen van een visum en verblijf was moeilijker dan gedacht. Gelukkig zijn er tegenwoordig bemiddelingsbureaus die gespecialiseerd zijn in het regelen van buitenlandse stages. Via mijn hogeschool ben ik terecht gekomen bij Go Pure. Toen ik thuis kwam van de hogeschool nam ik meteen een kijkje op de website van Go Pure. De website is erg overzichtelijk: er wordt uitgelegd wat er van je als stagiair verwacht wordt (zoals werkzaamheden) en wat je als stagiaire van Go Pure kan verwachten (zoals de voorwaarden en kosten). Het grootste voordeel vond ik dat ik samen dit avontuur aan ga met Go Pure: ik sta er niet alleen voor, ik krijg begeleiding voor en tijdens mijn stage en we gaan samen op zoek naar de juiste stage. Door deze warmte, duidelijkheid en transparantie was ik om! Via de website heb ik het aanmeldformulier ingevuld met informatie over mijn stage en mijn persoonlijke gegevens. Deze kun je hier vinden.

3. Ik heb het formulier ingevuld, wat nu?
Na het invullen van het aanmeldformulier werd ik binnen twee dagen gebeld door Janne om mijn wensen omtrent stage te bespreken. Ook vertelde Janne meer over Go Pure, waar het bemiddelingsbureau je allemaal mee helpt en of er verder nog vragen waren. Janne is erg down-to-earth en luisterde goed naar wat ik zocht in een stage. Hierdoor werd ik alleen nog maar enthousiaster! Ze vertelde me dat ze samen met een partner op Bali op zoek ging naar een geschikt stagebedrijf. Wanneer er meer bekend was, zou ze dit laten weten. Even geduld en wachten op die ‘match made in heaven’! Spannend!

4. Een match met een stagebedrijf!
Na een week werd ik geïnformeerd dat er goed nieuws was: er was een handvol bedrijven die geïnteresseerd waren om mij als stagiair aan te nemen. Ik was blij maar ik mag natuurlijk maar stage lopen bij één bedrijf. Na wikken en wegen ben ik uiteindelijk uitgekomen bij een online marketing bedrijf. Ik wilde namelijk meer leren over social media en dit bedrijf sloot daar perfect op aan.

De volgende stap was een kennismakingsgesprek met het bedrijf. Ik kreeg de contactgegevens van het bedrijf en maakte een afspraak. Dit vond ik best spannend! Ook moest ik erop letten dat er een tijdsverschil van zeven uur was. ’s Ochtends om 08:00 uur zat ik al klaar voor mijn gesprek. Als voorbereiding heb ik eerst nog een vragenlijst gemaakt met vragen wat betreft mijn startdatum, werkzaamheden, stagedagen en tijden, kledingvoorschriften en eisen vanuit school. Dit geeft je een houvast en zo vergeet je niet om deze belangrijke vragen te stellen. Het was een erg fijn gesprek en we waren beiden tevreden over elkaar. Ik mocht er stage lopen! Ik heb nu een stage! Maar hoe leg ik dit vast? Wat moet er nu gebeuren? Geen zorgen, want Go Pure helpt mij hierbij.

5. Wat verder te regelen?
Je bent een stap dichterbij naar jouw avontuur. Maar hoe gaat het nu verder? Je ontvangt een invulformulier met zaken die je allemaal in mag vullen, zoals vluchtgegevens en persoonlijke gegevens. Daarnaast krijg je informatie zoals een checklist, de accommodatie waar ik met andere stagiaires kom te wonen en wat je moet regelen voor je visum. Zelf kun je verder aan de slag gaan met het goed laten keuren van de stage door school, vaccinaties halen (welke je moet halen kun je vinden op de website van de GGD), paspoort aanvragen als je die nog niet in bezit hebt en alles op internationaal zetten zoals je zorgverzekering, reisverzekering, rijbewijs, pinpas en creditcard. Van Janne krijg je een handboek over alles wat je moet weten over het land waar je stage gaat lopen. Erg handig!

Bij mijn pakket, de-juiste-bagage-in-je-backpackpakket, krijg je ook een taalcursus Bahasa (de taal die ze in Indonesië spreken) aangeboden. Dit vond ik erg leuk en hier ben ik ook meteen aan begonnen. Vroeger probeerde ik mezelf al Bahasa aan te leren door middel van Google Translate. Het eerste woord dat ik toen heb geleerd en ook als eerste terugkwam tijdens de cursus is saya – ik ben. Op mijn 12e heb ik hiermee mijn social naam al bedacht, namelijk: sayarachel. Deze naam gebruik ik tot op heden nog steeds voor al mijn social media kanalen!

Voordat je gaat, krijg je van Go Pure ook nog een voorbereidingsmiddag waar je wordt klaargestoomd als stagiair. Je krijgt informatie over alle do’s en don’ts, cultuurverschillen en tips wat je zeker niet mag missen in jouw gekozen land. Ook leer je tijdens deze dag andere vrijwilligers en stagiaires kennen die ook naar jouw gekozen land gaan! Extra leuk dus!

6. Op naar Bali!
Bijna alles is nu geregeld. Ik moet alleen zelf nog wat kleine dingen regelen, zoals extra zomerkleding, deet (tegen de muggen) en een afscheidsfeestje. Ik heb erg zin in het avontuur maar ga mijn familie en vrienden natuurlijk missen. Gelukkig bestaat er tegenwoordig Skype en Whatsapp videobellen. Als ik terug kijk naar de reis van het zoeken naar een stage tot aan waar ik nu sta, vind ik dat de begeleiding erg soepel verloopt. Vanaf moment één heb je al intensief contact met Janne wat betreft de wensen voor jouw stage. Dit vind ik vooral erg fijn want zo voelde ik me serieus genomen. Het is toch een grote onderneming: stage lopen in het buitenland. En nu alles is afgerond met het regelen rond mijn stage, kijk ik vooral uit naar de activiteiten die ik kan doen op Bali en ben ik aan het aftellen tot mijn grote avontuur gaat beginnen.

Heb je vragen over het stage lopen in het buitenland? Weet je niet waar je naartoe wilt? Stel deze vragen vooral aan Go Pure, zij weten antwoord op al jouw vragen over stage lopen in het buitenland. Of bezoek een van de open dagen die je hier kunt vinden. Veel plezier en wie weet zie ik je op Bali!


Blog Rachel: De top 5 cultuurverschillen

Hi iedereen! Hier ben ik weer met mijn laatste blog met de cultuurverschillen tussen Bali en...

Blog van Nanda: op avontuur in Nepal!

Geschreven door onze Adventure Blogger: Nanda. Op avontuur! Jahoor daar zit ik dan, eindelijk in het...

Ontvang onze nieuwsbrief

Nieuws, reisverhalen en meer!