Onderwijs project

Cambodja

Wij werken samen met een project nabij Siem Reap. Onderwijs is het hoofddoel van dit project. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan computerlessen, sport en diverse workshops. Je wordt ook gevraagd hierbij te helpen. Je hebt geen specifieke diploma’s nodig voor dit project, maar je moet wel voldoende Engels kunnen spreken en schrijven. Wij werken met kleuters, kinderen, tieners en jongvolwassenen binnen de projecten.

Algemeen onderwijsproject: Lesgeven is je hoofdtaak. Afhankelijk van het project geef je deze lessen alleen of samen met een Cambodjaanse docent, de Khmer teacher. Je doel als co-teaching vrijwilliger is altijd om het lokale personeel van een project zo te helpen dat zij in de toekomst hun taak beter kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld doordat ze zelf beter Engels zijn gaan spreken en schrijven of interactief les kunnen geven aan de kinderen. Het kan ook voorkomen dat je een eigen klas krijgt toegewezen, of dat je samen met de lokale leerkracht een klas opsplitst waardoor je meer individuele aandacht kunt geven aan de studenten.

Kleuter Onderwijsproject: ‘Immersive Teaching’ is de term die wordt gebruikt wanneer kleuters in de leeftijd van drie tot vijf jaar een tweede taal leren door middel van spel en verbale communicatie. Op dit project is het belangrijk dat de kleuters zoveel mogelijk worden blootgesteld aan de Engelse taal. Je werkt dan ook bijna altijd samen met andere internationale vrijwilligers naast de lokale kleuterleidster. Alle activiteiten zijn geheel ingesteld op het ontwikkelen van spraak en creativiteit en er wordt veel inzet en eigen initiatief van de vrijwilligers verwacht.

College Onderwijsproject: Op het college project worden jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 25 jaar opgeleid tot leerkrachten voor de basisschool. Ze volgen een programma van twee jaar en gaan daarna aan de slag als leerkracht op de basisschool in het dorp waar ze vandaan komen. Het is de bedoeling dat de leerkrachten ook Engelse les geven op de basisschool, als onderdeel van het nationale curriculum. Maar op het college krijgen de studenten slechts twee uur per week Engelse les. Buitenlandse vrijwilligers worden ingezet om extra uren Engels aan te bieden die de studenten vrijblijvend kunnen volgen. Als vrijwilliger organiseer en run je hier je eigen klassen die meestal bestaan uit 20 tot 25 studenten.

De meeste studenten hebben, ondanks dat ze wat ouder zijn, een laag niveau Engels, variërend van beginner tot pre-intermediate. Werken met jongvolwassenen betekent dat je misschien wel gedeelde interesses hebt en zo meer kunt leren over het leven van jonge mensen in Cambodja.

Algemene Onderwijsprojecten voor leerkrachten: Heb jij een PABO diploma of soortgelijke lerarenopleiding afgerond of ben je student en heb je werkervaring? Dan kun je binnen onze algemene onderwijsprojecten aan de slag als adviseur of leerkracht. Kies je voor vier weken vrijwilligerswerk, dan word je ingezet om trainingen en workshops te geven aan lokaal personeel. Ga je voor minimaal acht weken, dan krijg je de kans om ook zelf voor de klas te staan in Cambodja.

Lessen voorbereiden: Naast de vaste lestijden is het natuurlijk belangrijk dat je de lessen goed voorbereidt. Je moet er dus rekening mee houden dat ook hieraan dagelijks tijd besteed zal moeten worden.

Tijd met de kinderen doorbrengen: Een heel belangrijk aspect van het vrijwilligerswerk is er te zijn voor de kinderen. Veel kinderen hebben het thuis niet altijd even makkelijk en kunnen wel wat afleiding en aandacht gebruiken. Daarbij helpt een complimentje van tijd tot tijd om ze meer zelfvertrouwen te geven.

Werktijden: De werktijden verschillen per project: het kan voorkomen dat je alleen in de ochtend of alleen in de middag werkt. In sommige gevallen zijn de werkzaamheden over de hele dag verspreid. Realiseer je hierbij wel dat je in een ontwikkelingsland werkt en dat de uren kunnen afwijken of uitvallen. Je werkt in alle gevallen minimaal drie uur per dag en vijf dagen per week. Heb je voorkeur voor een bepaald aantal uren dat je graag werkzaam wilt zijn, geef dit dan aan op je aanmeldingsformulier. In de weekenden ben je over het algemeen vrij om de omgeving te verkennen.
Eigen initiatief en flexibiliteit zijn erg belangrijk!
Voorwaarden
Om als vrijwilliger deel te nemen aan een van onze projecten ben je:

 • Minimaal 18 jaar
 • Enthousiast, flexibel, zelfstandig en gemotiveerd
 • Geïnteresseerd in andere culturen
 • Respectvol ten opzichte van een andere cultuur en religie
 • Bereid gepaste kleding te dragen (schouders en knieën altijd bedekt)
 • In staat om je redelijk tot goed te kunnen uitdrukken in de Engelse taal, zowel in woord als in geschrift

Klik hier voor een overzicht van de kosten.

Bij de kosten zijn de volgende zaken inbegrepen:

Transport: Uiteraard word je opgehaald van het vliegveld en word je hier na je vrijwilligerswerk teruggebracht. De projecten liggen in en rondom Siem Reap. Er is een fiets beschikbaar (houd rekening met 50 US dollar borg). Overig transport zoals een tuktuk of moto naar het project zijn voor eigen kosten. Onze lokale partner helpt je bij het regelen hiervan en je kunt vaak samen met andere vrijwilligers de kosten van transport delen.

Coördinatoren: In Cambodja werkt Go Pure met een lokale partnerorganisatie. Zij verzorgen de huisvesting en begeleiding van vrijwilligers. Zij zijn je eerste aanspreekpunt bij vragen of problemen. Daarnaast heb je op het partnerproject waar je geplaatst bent een coördinator die je begeleidt op het project, je werkschema met je doorneemt en je vertelt wat je moet en kan doen.

Hulp bij voorbereiding: We helpen je voor vertrek met alle vragen of problemen die je eventueel hebt. Je woont een voorbereidingsdag bij waarin je wordt voorzien van informatie en tips over wonen en werken in Cambodja, cultuurverschillen en wat je kan verwachten van het meewerken op onze partnerprojecten. 

Verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG): Voordat je vrijwilligerswerk in het buitenland kan doen dien je een VOG te hebben. Wij kunnen deze gratis voor je aanvragen als je in bezit bent van een DigiD.

Training en introductie bij aankomst: Als onderdeel van je vrijwilligerswerk krijg je een tweedaagse introductie bij aankomst in Siem Reap. Samen met de lokale coördinator bezoek je het project en krijg je een uitgebreide uitleg over de gang van zaken. Daarnaast krijg je een guided tour door Siem Reap en volg je een Child Protection training. Deze training is verplicht voordat je begint aan je vrijwilligerswerkperiode. 

Certificaat: Om aan te tonen dat je je hebt ingezet voor een ontwikkelingsproject, krijg je bij terugkomst van Go Pure een certificaat.

Donatie aan het project: Wij vinden het belangrijk een project ook financieel te steunen, daarom gaat een deel van het bedrag dat je betaalt rechtstreeks naar het project.

Projectondersteuning Go Pure: Een fee voor Go Pure wordt door ons gebruikt om de kosten voor promotie, begeleiding, plaatsing en management van het project te dekken. Daarnaast wordt een deel van dit bedrag gebruikt om in Nederland betrokkenheid te creëren voor ontwikkelingssamenwerking. Zonder promotie en begeleiding krijgen onze projecten op de langere termijn geen of niet goed voorbereide vrijwilligers, en kan onze hulp geen stand houden.

Niet inbegrepen bij de programmakosten zijn:

  1. Accommodatie (dit wordt wel voor je geregeld, maar betaal je ter plekke)
  2. Vliegticket van en naar Cambodja
  3. Verplichte reisverzekering
  4. Visum voor Cambodja
  5. Vaccinaties
  6. Overige kosten aan maaltijden en transport buiten het programma
  7. Eigen kosten voor internet, souvenirs, luxe boodschappen enzovoorts
  8. Excursies

Startdata in overleg.

Tijdens je vrijwilligerswerk bij ons partnerproject verblijf je in een guesthouse. Dit guesthouse ligt vlakbij het centrum van Siem Reap en wordt gerund door een lokale familie. Hierin verblijven alle vrijwilligers van Go Pure maar ook vrijwilligers van andere internationale organisaties. We werken met diverse guesthouses die nabij elkaar gelegen zijn. Afhankelijk van de beschikbaarheid wordt je geplaatst. Je hoort voor vertrek bij welk guesthouse je zult verblijven.

Als vrijwilliger beschik je over de volgende services:

 1. Eénpersoons, tweepersoons of driepersoons kamer (afhankelijk van persoonlijke voorkeur en beschikbaarheid bij aankomst) met ventilator
 2. Eigen badkamer met Westers toilet en (vaak koud water) douche
 3. Wekelijkse schoonmaakservice kamers (verschoning bed, handdoek en vloer)
 4. Dagelijks ontbijt met koffie en thee
 5. Gratis drinkwater uit waterfilters in de centrale ruimte
 6. Gratis gebruik van fiets
 7. Gezamenlijke ruimte met kabel TV en computer
 8. Khmer stijl restaurant met goed geprijsde lokale en Westerse gerechten
 9. Receptie met informatie & organisatie over uitstapjes
 10. WiFi internet (gratis)

Ontvang onze nieuwsbrief

Nieuws, reisverhalen en meer!